4 Mart 2014 Salı

Ubuntu - Laptop NVIDIA Ekran Kartı Yüklemek

       Son bir haftadır bende saç-baş bırakmayan Xubuntu kullanabilmek ve kurabilmek için kabusa dönüşen bir olaydı NVIDIA ekran kartını doğru yüklemek. Şunu da belirtiyim her donanıma uygun bir ubuntu sürümü mutlaka mevcut. En üst seviye «Ubuntu», donamın bir laptopsa eski tip «Xubuntu» , Hafızası çok düşük 120 Mb gibiyse «ubuntu mini". Bütün sürümleride piyasa para kaygısı olmadığı için aynı konfora yakın bir rahatlık var hepsinde. Benim sahip olduğum CBox 2007 model dandik laptopta tam nvidia ekran kartına sahip problem bir makina zaten :) Olmasa şaşardım :) Neyseki şansımdanmıdır nedir beni yeni bilgisayar alma derdinden bir 3 yıl daha kurtaran ise NVIDIA firmasının son 6 ayda çıkardığı « Nvidia 8400M G » sürücüleri ile beni kurtardı. Çünkü öncesinde internette bir iki flash içeren bir siteye girdiğimde toplam 3 dk süren siyah ekran, hdd sessiz bekleyiş ve bu işin zırt pırt olması Vga Gpu çipsetini değiştirme kararı bile almama sebep olmuştur. Bu işlemde 100 tl civarı günümüz tarihi itibariyle maliyetti. Üstelik garantisi de yok bu işin. Zaten garantili bir düzeltme çalışması olmayacağı için bu tamirden vazgeçmiştim. İşin ilginci 6 ay öncesinde çıkan nvidianın sürücü güncellmelerini yüklediğimde bilgisayar eskisinden berbat bir hal almaktaydı. O yüzden bende yükleme yapmıyordum. Bir hafta öncesi tesadüfen bir deneyim belki biraz daha iyi olur dedim. O da nesi ! arıza-marıza gitmiş.  Tabi bunu biraz test ettim. En sonunda güzel bir rüya olmadığını anladığımda hemen laptopumun hdd kapasitesini 500 GB yaptım. Tabi eskisini de atmadık, onuda flash disk yaptık.


    Gelelim bizi terleten kısma. Buraya kadar benim problemli (Windowsta da yapıyordu) ekran kartımın satıcı şirket nvidia nın çıkardığı yeni sürücü yazılımıyla hatasının giderildiğini belirtmiştik. Laptopumun konfigürasyonuna uygun performanslı bir linux sürümü olan «Xubuntu 13.10 64bit« sürümünü seçtim. Kurmadan yaptığım dvd den live seçeneğiyle bilgisayarımda denedim,mükemmel hızlı bir performans vardı. Ubuntunun 64bit sürümleri hız performans olarak birer canavar adeta. Her neyse bizim makina nvidia ekran kartlı olması hasebiyle eğer normal bir linux başlatması yaparsam ekranda abuk sabuk grafikler görünüp bilgisayar çakılıyordu. Bu nvidia olmasından dolayı normaldir. Biraz araştırmadan sonra (2 gün sürmüştü bulmam) linux dvd boot ekranında «Türkçe» dil seçeneğini seçtikten sonra gelen ekranda «F6« tuşuna basıp, açılan mini menüde «nomodeset» seçeneğini işaretlediğimde grafik çakılması yaşamadan xubuntu yu açmayı başarmıştım. 64Bit olan bu sistemdeki hız inanılmaz. Makinamın bu kadar hızlı çalıştığını görmedim hiç.
    Geldikmi şimdi diğer terleten kısma; kaliteli video seyretmek, yüksek çözünürlüklü bir ekran kalitesi vs. Bunlar için de nvidia şirketi güncel sürücü sürekli çıkarmakta. Şimdi benim bu güncel sürücüyü xubuntu sistemime kurmam gerekmekteydi. Eski forum yazılarına baktığımda 40 türlü işkenceli yollar anlatılmakta. Denedim, tutmadı. Sonuçta aşağıda kaynağını vereceğim formda NVIDIA ekran kartı güncel sürücü kurulumunu şu şekilde anlattığını gördüm.;

«Ctrl + Alt + T" tuş bileşimini uyguladığınızda Uçbirim(Terminal) konsol gelir önümüze. O konsolda sırasıyla aşağıdakileri yazmalıyırz.

Adım 1 : Ubuntu-X Swat kurulum deposunu Ubuntu’ya ekliyoruz :
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
Adım 2 : Güncel paketleri çekiyoruz :
sudo apt-get update
Adım 3 : Kurulumu gerçekleştiriyoruz :
sudo apt-get install nvidia-current

Hepsi bu kadarmış! Şimdi cillop gibi bir sistemim var. Önce 100 Tl ye okutabilirmiyim endişesiyle bozuk olduğunu düşünüp satmaya çekindiğim Laptop bilgisayarım şu anda bana 500 TL değerinde gözükmekte. Gelecek yazıda görüşmek üzere Hoşçakalın..


Kaynak: http://www.cigicigi.co/nvidia-ekran-karti-suruculeri-ubuntu-uzerine-nasil-kurulur.html

1 yorum:

  1. FANTASTİK yazı için teşekkürler! Bu bilgi gerçekten çok iyi ve bunu paylaştığın için teşekkürler ... Umarım şimdiye kadar yaptığını umutsuzum. Aynen böyle devam...
    Türkiyede Bilgisayar fiyatları

    YanıtlaSil