7 Mart 2014 Cuma

No IP ücretsiz DNS hizmetinin kullanımı ve Güncelleme yazılımının kurulumu

Evdeki Bigisayarınızı Ftp Web Sunucu Yapabilmek

Mümkün ve Çok Kolay..


Bazı durumlarda evdeki bilgisayarımızın bizim için bir sunucu hizmeti vermesi istemek için geçerli sebeplerimiz vardır. Örneğin web sayfası geliştiricisi yada Ağ tabanlı bir veritabanı uygulaması geliştiren programcı, başka bir işkolundaki sürekli ve tek noktada güncellemesi ve saklaması gereken bilgilerin olan kişiler için evde bir sunucu ihtiyacı olması muhtemeldir. Gerçi bu ihtiyaç için bulut sürücüleri gibi internette hediye edilen disk alanlarıda kullanılabilsede kimseye güvenmeyen biriyseniz evdeki makineyi Ftp dosya sunucu yapmak isteyebilirsiniz.
Peki bu ihtiyacımızı giderebilmenin yolu nedir? Öncelikle ev bilgisayarımız sürekli ulaşılabilir olmalı. Ve değişmeyen bir adres bilgisi olmalı. Bunun için bir dns isim hizmeti satın alabilirsiniz. Yıllık $ 10 gibi bir para tutar. Bunun dışında telekom gibi firmaların “Sabit IP” hizmetlerinden faydalanabiliriz. Sonuçta bize ait değişmeyen bir IP numarası olacak. Ya da benim yaptığım gibi yapar “beleş” hizmetlerden faydalanırsınız. İşte benim işleyeceğim konuda bu zaten. “Ücretsiz DNS Hizmeti”.

Bu DNS yönlendirmesi sayesinde nerede olursak olalım bilgisayarımıza aldığımız bu domain ismiyle tek satırda ulaşabileceğiz. Farz-ı misal aldığım domain ismi “evbilgisayari.noip.biz” olsun. Ftp dosya sunucuma ulaşmak için yapmam gereken ftp://evbilgisayari.noip.biz:21 yazıp entırlamak olacaktır. Ftp Sunucu yapmak istediğiniz bilgisayara FileZilla gibi bir program kurun, sistem açılışında çalışır vaziyette olmasını sağlayın. Bukadar basit aslında olay.

 İşin uygulama kısmına gelecek olursak evimizdeki modem-router aygıtlarında aslında bunu ayarlanacak yerler var. Fakat benim TP-Link marka modemde bu kısımda sadece bir servis sağlayıcının ismi sabit gelmiş. Bu yüzden ya bu sabit isimle gelen “www.dyndns.com” dan ücretli bir hizmet alacağız yada başka bir yoluna bakacağız. Bazı modemlerde bu alanda seçim yapabilme şansı vermişler. Benim modemde yoktu ve başka bir yolunu buldum.





















  

Eğer modeminiz benimki gibi başka dns sağlayıcıya müsaade etmiyorsa ücretsiz dns hizmetini aldığınız servisin size verdiği küçük bir programcığı sunucu yapmak istediğiniz bilgisayara kuruyorsunuz. Bu programın bilgisayar her açıldığında çalışacak şekilde ayarlamasını yapıyorsunuz. Programın kendi içinde “İşletim sistemi açılışında otomatik başlat” gibi seçimlilik seçeneği yoksa o zaman (İşletim sisteminiz windows ise) “Başlangıç” klasörünün içine bir kısayol oluşturabilirsiniz. Linux de ise (Xubuntuya göre) “Ayarlar Yöneticisi-->Oturum ve Başlangıç” seçeneğine tıkladığınızda rahatlık ve kolay bir şekilde başlangıçta açılmasını istediğiniz uygulamayı ekleyebilirsiniz. Aşağıda bu konuda örnek görüntüler sunulmuştur. Bunu işletim sisteminizin ne olduğuna göre ayarlayabilirsiniz.

































Gördüğünüz gibi ubuntu da herşey şeffaf ve kolay ayarlanabilir. Bu reklam dan sonra işimize bakacak olursak, bize gereken bir iki ufak şeyi yapmaya başlayalım.

1- No-ip gibi bir ücretsiz dns sağlayıcıya e-posta adresimizle birlikte kayıt yaptırıyoruz.


























Yukarıda gördüğünüz bu pencerede eğer burada hesabımız yoksa ilk yapmamız gereken “Sign Up” kısmından basit bir kayıt işlemi var, onu yapıp kayıtlı oluyoruz. Bunun için e-posta hesabınıza bir onaylama e-postası gelir. Bazen bu e-postanın gereksizler kısmına da düşebilir. O yüzden orayı iyi kontrol edin.

2- “Sign In” butonuna basarak kayıtlandığımız hesapla buraya giriş yaparız.

























3- Domain adımızı ekliyoruz. Aşağıdaki ekran da görüldüğü gibi “Add A Host” seçeneği ile bu işi yapabiliriz.




















4- En önemli işi yapacak olan Programcığı bilgisayarımıza indiriyoruz. Bu sitede “Dynamic DNS Update Client” ismini vermiş. Benim işletim sistemim ubuntu olduğu için bunun linux olan sürümünü algılayıp indirmem için sayfaya getirdi.
























5- Güncelleme programcığının kurulması. Ben ubuntuya göre anlatıyorum. Windows kullanıcısı iseniz indirdiğiniz programı direkt fare ile çift tıklar kurulumunu çalıştırır ve sonrasını da halledersiniz. Ubuntuda da bunu yapmak çok kolay. Öncelikle uçbirim ekranını açar çalıştırırız. Bunu yapmak için başlat menüsünden “Donatılar--> Uçbirim Öyküncüsü” tıkladığınızda ms-dos ekranı gibi bir ekran gelir. Burada ilk yapmanız gereken indirdiğiniz tar.gz uzantılı arşiv dosyasını açtığınız dizine geçmektir. Ms-dos da olduğu gibi bunu da şu şekilde yaparız:

cd /home/can/noip-2.1.9-1/” yaz ve Enter.






















Bu klasörün içindeki README.FIRST dosyasında yüklemenin nasıl yapılacağı anlatılmış.
  1.   İlk önce “sudo makeyaz ve Enter.
  2. Sonra “sudo make install” yaz ve Enter.
  3. Daha sonra bizim no-ip.com a giriş için kullandığımızı postayı girmemizi istiyor. Enter.
  4. bu posta için parola girişi. Enter.
  5. Timer Interval değeri [30]. Burayı entırlarsanız varsayılan 30 atama yapar. Bu her 30 dakikada bir ip adresini kontrol edeceği anlamını taşır. Enter.
  6. Sonrasında gelen updte ediyimmi sorusuna y cevabını verip Enter yapın.
  7. Script-program adı soruyor. Direkt Enter yapın
  8. Artık noip programcığı yüklenmiştir.



Ben yüklenmiş olan noip programcığının durumunu görmek için uçbirim ekranında “sudo noip2 -s” yazıp entırladığımda bu çalışan programın durumu hakkında bana bilgiler verdi. Bunları yorumlayacak olursak, bu “proses” in aktif olduğunu, işletim sisteminin atadığı proses id (Thread id diye de geçer) 7248 olduğunu, son güncellenen ip adresini, dns için kullandığım ayarlanmış olan mail hesabını, bu prosesin nereden çalıştırıldığını ve her 30 dakikada bir güncellemenin yapılmak üzere ayarlandığını söylemektedir.


Son olarak noip2 programımızı ubuntu her açıldığında otomatik çalıştırılacak şekilde ayarlayalım. Burdaki işlem çok basit sizin için yukarı görüntülerini verdiğim işlemin sadece resimlerini koyuyorum, yaparsınız artık ;)

Programın çalıştırlabilir betiği (script) /usr/local/bin/ dizinine kurulmuş. Çalıştırılabilir dosyamız noip2 gözükmekte.

















Şimdi ekleyelim. Başlat menüsü --> Ayarlar Yöneticisi--> Oturum ve Başlangıç--> Ekle seçeneği.
































Evet gördüğünüz üzere en altına eklendi. Artık sistemi yeniden başlattığınızda otomatik olarak çalışacaktır. Başka bir yazıda görüşmek üzere..

Durali Kiraz
duralikiraz.blogspot.com


Faydalandığım Kaynaklar :
README.FIRST dosyası.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder