23 Mayıs 2014 Cuma

Ubuntu kurulu Tek disk bölümünün (disk partition) bölünmesi Nasıl Yapılır

       Bu yazıyı yazmama yine bir acı tecrübe vesile oldu. Genelde butür acı tecrübeleri paylaşıyorum ki insanlar sıkıntı çekmeden işlerini halledebilsinler. Sizde benim gibi ubuntu kurduğunuz bilgisayarda işletim sistemi kurulurken yedek dosyalar için ikinci bir disk bölümü ayırmadıysanız, tüm diski tek bölüm olarak yapıp işletim sistemini kurduğunuzda sonradan ikinci bölümü oluşturmak biraz problem olacaktır. Aslında problem demek yanlış olur. Çünkü Linux tabanlı sistemler veri güvenliğine azami önem veren bir mantıkla inşa edilmiştir. Bundan dolayı üzerinde işletim sisteminin kurulduğu ve tek disk olarak kullanımda olan bir disk üzerinde parçalama işlemi normal şartlarda yapamazsınız. Bunu yapamadığınız için ubuntu geliştiricilerine kızabilirsiniz :) Tabiki bu tür durumların ubuntu da her zaman çözümü vardır. En yakın başvuracağınız adres ubuntu-tr.net sitesi olacaktır. İngilizce biliyorsanız askubuntu gibi birinci el sitelere başvurup sorunuza anında yanıt alabilirsiniz.
Benim çözümüme gelince. Öncelikle Hiren's Boot Cd yi bilgisayarınıza indiriniz.(iso dosyası lazım bize). Eğer başlatılabilir bir cd ye oluşturacaksanız hiren boot cd yi zaten zip dosyasının içinde kalıbı cdye yazdırma programı var. Ancak benim külüstür Makine gibi dvd rom çalışmıyorsa bu aşamadan sonra anlatacaklarıma kulak verin. Sonrasında önceki yazılarımda anlattığım “Universal USB Installer” programını çalıştırınız. Bu program usb diskimizie hiren's boot cd iso dosyasını yazdırmamız ve başlatılabilir usb disk oluşturmamız için gerekli.


         Seçimlerimizi Hiren's boot cd için yukarıdaki gibi yapıyoruz. Create butonuna bastığımızda istediğimiz başlatılabilir USB hiren's boot cd yapılmış oluyor. Bundan sonraki aşama ise USB yi başlatılabilir olarak bios dan ayarlamak ve bilgisayarı usb den başlatmak. Bu başlatma kısmında ise disk tool kısmından linux modunda başlatılmalı. Yani Açılış ekranı geldiğinde “Linux Based rescue environment (Parted Magic 2012-10-10)” seçilmeli. Sonrasındaki “Start language (us)” kısmı geldiğinde Enter yapıp devam edin.



Yukarıdaki seçimin sonucunda sistem açıldığında aşağıdaki görüntü oluşur.





      Yukarıdaki ekranda gördüğünüz “Partition Editor” çift tıkladığınızda artık ubuntu ortamındaki kısıtlama olmadan disk yönetiminizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Başka yazıda görüşmek üzere Hoşçakalın.



Durali Kiraz
Yazılım Geliştirici
duralikiraz.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder