22 Mayıs 2014 Perşembe

Ubuntu Dağıtımlarında DNS bilgilerinin Kalıcı Olarak Saklanması


     Normalde bu yazıyı okuyupta ubuntu üzerinde böyle sıkıntılı meselenin çözümü bazen insanı çileden çıkaracak boyuta getirir. Beni de 2-3 saat uğraştıran bir durum olduğu için çözümünü burada paylaşıyorum ki aynı sıkıntıya düşen arkadaşlar bir nebze çözüme ulaşabilsinler.

      Öncelikle ubuntu kullanıcıları olarak /etc/resolv.conf dosyası içerisindeki nameserver 127.0.1.1 bilgisinin örnek olarak nameserver 8.8.8.8 google dns yaptığında aktif açık oturumda şu an yasaklı youtube gibi sitelere rahatlıkla girebilirler. Ancak bilgisayarını kapatıp açtığında /etc/resolv.conf dosyasında her şeyin eski haline geldiğini görmeleri pek de uzun sürmeyecektir. Benim şu an itibariyle bu dosyadaki bilgileri kalıcı kılmak adına yapmadığım maymunluk kalmadı. İşin ilginci askubuntu, ubuntu-tr gibi sitelerde bu işe ne hikmetse (galiba gökten inme vahiy bu dosyanın değiştirilemezliği !) bir çare yok. En akıllıca önerilerden biri sistem açılışında bu resolv.conf dosyasını değiştiren bir betiğin yazılması önerisi olmuş. :)

      Bu kadar göz korkutucu bilgiden sonra basit çözüme gidiyoruz, merak buyurmayınız. Sorunu çözmek için tek çözüm yolu bu dosyayı değiştirmek değil arkadaşlar. Diğer çözüm yoluda http://webcodez.blogspot.com.tr/2008/12/ubuntu-dns-adresini-deitirmek.html adresinde belirtildiği gibi network bağlantınızı düzenlemek. Sağ üst köşedeki ağ bağlantı simgesini tıkladığınızda (ubuntu 14.04 de göre) açılan listenin en altında “Bağlantıları Düzenle” ye tıkladığınızda aşağıdaki görüntü gelir.



 
Bu ekranda Düzenle butonuna bastığınızda Aşağıdaki ekranı elde edeceksiniz.




 
Yukardaki ekranı aşağıdaki şekile göre (örnek olarak google dns verilmiştir) düzenleyiniz.





 
      Kaydet butonuna tıkladığınızda artık ağ bağlantınız bu seçili dns leri kullanacaktır. Ben bilgilerin kalıcılığını test etmek için bigisayarı açıp kapattım. Sizde deneyin. Gördüğünüz üzere bilgiler kalıcı hale gelmiştir. Başka yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.


Durali Kiraz
Yazılım Geliştirici
duralikiraz.blogspot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder