12 Haziran 2015 Cuma

SDCC Mikrodenetleyici Derleyicisinin Ubuntu-Linux Üzerine Kurulumu


Daha önceki sdcc yazısında bir dergideki neredeyse tek Türkçe kaynağı arama motorlarında bulunabilsin diye blogumda alıntılayarak bir giriş yapmıştık. Sdcc nin ne olup olmadığını anlatmıştık. Biraz daha bilgi verecek olursa sdcc derleyicisi hızlı şekilde geliştirilmeye devam eden ve hemen hemen her platformda (linux, windows, mac, armv6, armv7, Raspbian ... gibi işletim sistemlerinde) kullanılabilir durumdaki güçlü bir derleyicidir.

Ubuntu depolarında bulunduğu için en son kararlı sürümünü bir iki hareketle yükleyebilirsiniz. Öncelikle Terminal penceresi (CTRL + ALT + T kısayolu) açıyoruz. Burada ;

sudo apt-get install sdcc

yazıp enter ladığımızda bize <y/N> şeklinde sorduğu soruya “y” diyerek kurulumu başlatırız. Bu işlemle birlikte kurulu olması gereken gputils gibi temel mikrodenetleyici yazılımlarını önceden yüklemediyseniz bunları da otomatikman yükleyecektir. Benim yaptığım yüklemede “bağımlılık” sağlanamadığı mesajını verdi. Şayet sizde de olursa şu komutu yazın :

sudo apt-get -f install

Bu şekilde eksik bağımlılıklar temin edilecektir. Sonrasında ilk komutu tekrar uygulamanızda fayda var. Enson olarak test etme işlemini yapmakta fayda var. Bunun için :

sdcc -v

komutunu yazıp enter lamalısınız. Eğer herşey yolundaysa aşağıdakine benzer bir mesaj almalısınız :

SDCC : mcs51/z80/z180/r2k/r3ka/gbz80/tlcs90/ds390/pic16/pic14/TININative/ds400/hc08/s08/stm8 3.5.0/*rc1*/ #9248 (Jun 12 2015) (Linux)
published under GNU General Public License (GPL)

Ayrıca sdcc nin kurulumunda size önerdiği ucsim simulatör programınıda kurabilirsiniz. Bunun için yine konsolda :

sudo apt-get install ucsim

demeniz yeterli. Ayrıca gpsim gibi diğer simulatör yazılımlarınında olduğunu unutmayın. Kurulumu yaptık, geri kalan programları araştırmanız ve incelemeniz ufkunuzu biraz daha açacaktır. Ayrıca sdcc ye ait son geliştirme sürümlerini elle yüklemeniz de mümkün. Bunu sdcc ye ait doc dizinindeki pdf dosyasında bulabilirsiniz.

Bu yazımızda kurulumun nasıl yapılacağını en basit şekliyle anlatmaya çalıştım. Gelecek sdcc yazıların da örnek uygulamalar yapacağız.


Ekleme :

Aradan 2 sene geçtikten sonra tekrar bir sdcc kurayım dedim. Standart kurulumla non-free dosyalarının varsayılan olarak yüklenmediğini farkettim. Bende sdcc kurulumu

sudo apt-get purge sdcc

komutu ile kaldırdıktan sonra daily-build (günlük derlemelerden) birini indirdim. tar.gz uzantılı dosyayı açtım. Daha sonra

cd sdcc-3.6.x

komutu ile dizine girdim. Sonra
 
cp -r * /usr/local

komutu ile dizindeki tüm dosyaları kopyaladım. Ardından sdcc nin heryerden çalışabilmesi için "sembolik bağ" oluşturdum :

sudo ln -s /usr/local/bin/sdcc /usr/bin/sdcc


Böylece günlük derlemelerini sdcc nin edinmiş oldum. Ek olarak non-free dizini de eklendi.

İsterseniz kararlı yüklemenin yanına bu indirdiğiniz tar.gz dosyasının içinde non-free dizinini alıp kopyalayabilirsiniz. Böylece dosya bulunamadı gibi hataları almaktan kurtulursunuz

duralikiraz.blogspot.com

Muvaffâkiyet Allahtandır.”

2 yorum:

  1. teşekkürler faydalı bilgiler için. kullanımını açıklayan Bir tanede örnek yazsaydınız daha iyi olurdu...

    YanıtlaSil
  2. Yazıların sonraki adımları hep örneklere dayalı olacak. İlk etapta sdcc ile tanışmayı ve kaynaşmayı sağlamak istedim.

    YanıtlaSil