1 Ekim 2016 Cumartesi

Ubuntu üzerinde Hamachi ve Haguichi kullanımı ve VPN Ağ kurulumu



Burada kısaca kendimize ait ubuntu Makine üzerinde hamachi vpn kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Ayrıca kendimize ait bir hamachi ağımız olacak ve bu ağ’a windows makinanın bağlanımı ve uzak masaüstü erişimini hamachi nin sağladığı ip üzerinden nasıl yapıldığını da örnek olarak işleyeceğiz.
Ubuntu tarafında hamachi terminal/konsol olarak çalışmakta. Windows işletim sistemindeki gibi Grafik arayüzü ile kullanmak için “haugichi” yazılımını kullanabiliriz. Bu işi daha basitleştirdiği için bu arayüz yazılımı önemli. Windows tarafında sadece “hamachi” yazılımını kurmanız yeterli olmakta.

Kısaca :

1-)
Sitesinden Hamachi deb dosyası indirilir.


Dosyanın adı :

logmein-hamachi_2.1.0.165-1_amd64.deb

2-)

İndirilen deb dosyası terminalden kurulur. İsterseniz yazılım merkezi yada gdebi gibi yazılımlarla da kurabilirsiniz.

sudo dpkg -i logmein-hamachi_2.1.0.165-1_amd64.deb



3-) Haguichi arayüzünün kurulması. www. haguichi.net adresindeki “ppa” bilgisi ekleyerek kurulumumu ubuntuya yapabiliriz. Bunun için terminalden aşağıdaki ifadeleri yazıp enter larız.

sudo add-apt-repository -y ppa:webupd8team/haguichi
sudo apt update
sudo apt install -y haguichi

4-)

Haguichi yi unity seçkesinden açtığımızda “hamachi yapılandırılmamış” diyebilir. Bu durumda yapılandırma yapmalıyız.
(Xubuntu gibi dağıtımlarda “internet” sekmesi altından ulaşabilirsiniz).

* “+” işaretine tıklayıp kendi ağımızı oluşturuyoruz. Eğer zaten varolan bir ağa bağlanacaksak oluşturma işlemi pas geçilebilir.

5-)

Sol üst köşedeki insan simgesine tıklayıp “Takma Adı Değiştir” menü başlığına tıkladığınızda ağda görünecek adınızı değiştirebilirsiniz.

Böylece hamachi ve haguichi gui yazılımını kurmuş ve ayarlamış olduk. Karşı taraftaki bilgisayar eğer windows ise sadece hamachi kurmak yeterlidir.

Hamachi vpn den aldığımız ip ile mesela uzak masaüstü bağlantısı sağlayabiliriz. Kendi makinamız ubuntu ve karşı Makine windows ise uzakbağlantıyı kullanıcılara bağlanabilir hale getirmelisiniz. Windows7 için söylecek olursak Denetim masası --> Sistem özellikleri--> Uzak sekmesinde uzaktan bağlanmaya izin verme seçeneği aktif edilmesi gerekir. Karşı makinanın (windows) oturum açma yetkisine sahip (parolası olan) kullanıcının kullanıcı adı ve parolasını ubuntu makinasındaki “Remmina Uzak Masaüstü İstemcisi” ekranında girerek karşıdaki windows makinaya bağlanabilirsiniz.

Aşağıdaki video da bu iş güzel şekilde anlatılmış. Tavsiye olunur.
https://www.youtube.com/watch?v=Dr4ebxPiWF0


Durali Kiraz
duralikiraz.blogspot.com

Muvaffakiyet Allahtandır”

1 yorum: